Web Analytics

Brasiliansk Jiu-Jitsu

Historia

Brasiliansk Jiu Jitsu (Bjj) härstammar från japansk jujutsu och från judon och har under lång tid främst vidareutvecklats i Brasilien av den världskända familjen Gracie.

Bjj är från början utvecklat i självförsvarssyfte men idag så är det just Bjj som tävlingsform som är vanligast och allra störst.

Teknik och utförande

Bjj är en s.k ”grapplingstil ”, detta innebär att man fokuserar på olika grepp för ledlås, fasthållningar och strypgrepp för att oskadliggöra sin motståndare.

En tävlandes mål är att få ner sin motståndare på marken där han/hon kan just använda sin teknik för att låsa en specifik led, för att hålla fast motståndaren eller för att kunna besegra sin motståndare genom ett strupgrepp och att motståndaren på något av dessa vis också ger upp matchen.

Som tävlande så kan man fortsatt vinna en match även om inte motståndaren ger upp en match. En match kan gå tiden ut men där domaren tilldömer den tävlande segern som har varit mest aktiv och överlägsen under matchens gång, man vinner då matchen på poäng.

Bjj är även en vanligt förekommande stil inom MMA (Mixed Martial Arts) och sporten har idag spridit sig enormt mycket över i stort sett hela världen.

Sporten är även känd för att vara den kampsport där en fysiskt mindre utövare har störst möjlighet att besegra en fysiskt sett större utövare. Detta beror på att sporten är otroligt teknisk och att tekniken i sporten går före storlek och fysisk styrka.

Bjj i Sverige

Bjj är fortsatt en ny idrott men är också en väldigt snabbt växande idrott i Sverige. Den första bjj-tävlingen anordnades 1998 och har idag vuxit till en av de största tävlingsidrotterna inom kampsport i Sverige. Idag finns c:a 4600 aktiva utövare i Sverige.

Vill du börja träna Bjj eller vill du veta mera om Bjj?

Kontakta Svenska bjjförbundet, www.bjjsweden.se