Web Analytics

Mma

Historia

Mma som är en förkortning av ”mixed martial arts” utvecklades ur sporten ”pankration” som var en olympisk idrott år 648 f.Kr i antikens Grekland, sporten växte snabbt fram som den mest populära av alla deltagande sporter.

Under antikens tid så fanns det i stort sett inga regler för ”pankration” förutom att inte vapen fick användas. När Grekland så småningom blev kristet så förbjöds sporten då den ansågs som alldeles för brutal. MMA har sitt ursprung från både österländska som västerländska kampsporter.

Sporten fick ett uppsving igen i Brasilien under början av 1900-talet och då under namnet Vale Tudo. Namnet ”Vale Tudo” översatt till svenska betyder ”allt går” eller ”allt är tillåtet”.

Vad som gjorde att mma:n verkligen tog fart och började växa till hur mma ser ut idag är när mma:n kom till USA. 1993 så arrangerades den första UFC-galan i Denver, USA. Organisationen, Ultimate Fighting Championship (UFC) startades av Rorion Gracie från den otroligt välkända och välmeriterande kampsportfamiljen Gracie.

Idag är sporten mma en av de snabbast växande idrotterna, i Sverige som runt om i övriga världen.

Teknik och utförande

Mma är en blandning av brottning, boxning, brasiliansk jiu-jitsu, thaiboxning, kickboxning och judo. Träningsformen är otroligt allsidig och tränar hela kroppen vad gäller styrka, snabbhet, kondition, smidighet, explosivitet, koordination och uthållighet.

Tävlingsformen mma har ett regelverk med ronder och poängdomare som kan avgöra en match som går tiden ut. Tävlingsformen kräver stor teknik, taktiskt kunnande och snabbhet där just dessa färdigheter gör att dessa är viktigare är storlek och fysisk styrka när två motståndare möts.

Vad gäller tävlingsformen mma så brukar man skilja mellan tre olika sorters av utövare och stilar:

-Boxaren, vars styrka just är boxningen och som vill göra allt för att hålla matchen i stående ställning. Boxaren vill helst slå ut sin motståndare.

-Brottaren, vars styrka är brottningen och som kommer göra allt för att få ner motståndaren på mattan genom nedtagningar. Brottaren kommer försöka att avsluta matchen genom att ta en dominant position på mattan och slå ut sin motståndare. Denna typ av taktik kallas ”ground n´pound”.

-Markfightern, vars styrka är kampen som utförs i markläge på mattan. Denna typ av fighter är expert på olika ledlås och strypningar och kommer att försöka besegra sin motståndare genom någon av dessa tekniker. Denna typ av taktik kallas ”mission submission”.

Mma i Sverige

Sporten mma är ung i Sverige och som vi redan varit inne på så är det idag en av de absolut snabbast växande sporterna idag i hela landet.

Den första mma-föreningen grundades 1995 i Sverige och idag finns mma-klubbar och föreningar runt om i hela landet med totalt c:a 2200 utövare och aktiva medlemmar, räknas sporten ”shootfighting” in i mma så finns totalt c:a 2900 aktiva utövare tillsammans. ”Shootfighting” kallas ofta för ”mma-light”. I sporten ”shootfighting” är det inte tillåtet med slag i markkamp på mattan så som det är tillåtet i vanlig mma, detta är en av de stora skillnaderna mellan de två sporterna.

Sverige har idag ett av världens absolut bästa mma-landslag och Sveriges mest kända mma-utövare är utan tvekan Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Alexander ”The Mauler” Gustafsson ses idag som en av världens främsta utövare i sin viktklass lätt tungvikt.

Vill du börja träna mma eller vill du veta mera om mma?

Kontakta svenska mma-federationen, www.smmaf.se

Läs mer om:

låna pengar utan säkerhet

räntefritt lån