Web Analytics

Muay Thai-Thaiboxning

Historia

Thaiboxning (Muay Thai på Thailändska) är en Thailändsk kampsport som har sitt ursprung från forntida thailändska arméns försvarssystem för närstrid, ”Muay Boran”.

Thaiboxningen har genom åren vidareutvecklats från att ursprungligen ha med vissa självförsvarstekniker och vapen i sitt utförande som inte finns idag inom thaiboxningen. ”Muay Thai” är Thailands nationalsport.

 

Teknik och utförande

Thaiboxningen har få och ”enkla” tekniker där man använder slag, sparkar, kast, knän och armbågar. Just armbågar är inte tillåtet att använda i alla länder men är enligt regelverket i både Thailand och i Sverige.

Thaiboxning kallas ofta för en ”åttapunkters kampsport” just för att fötter, knän, händer och armbågar används. Som träningsform så sparrar man oftast i par med slag och sparkar på pads, mittsar och säckar. Träningen är helt komplett för hela kroppen med dess stora variation.

Allt från styrka, teknik, kondition, snabbhet, uthållighet, koordination och smidighet tränas. I tävlingsformen muay thai så går en match under fem ronder där varje rond varar i tre minuter.

En ”knockout” ger en direkt seger oavsett poängställning. Sparkar ger mera poäng än vad slag gör. Mest poäng ger annars höga knän in på motståndarens höfter och helst ovanför höfterna och in på njurhöjd på motståndaren.

 

 

Thaiboxning i Sverige

Sporten började utövas i Sverige genom att Krister Bergenhall 1977 började träna och lära ut thaiboxningens konster. Allt detta efter att Bergenhall besökt Thailand vid flera tillfällen och på så vis börjat studera sporten. 1979 så startar Krister Bergenhall också Sveriges första förening, Järfälla Thaiboxning Club (numera Stockholm Muay Thai).

1984 så arrangerades den första thaiboxningstävlingen i Solna och 1985 så arrangerades det första svenska mästerskapet.

Sverige som thaiboxningsnation är ett av världens bästa landslag. Främst så är det kvinnorna som dominerar vad gäller guldmedaljer på internationella mästerskap.

Sofia Olofsson (världsmästare i 54-kilosklassen 2016), Patricia Axling (världsmästare i 57-kilosklassen 2016 och 2017, Europamästare 2016, 2017), Bea Malecki (världsmästare i 67-kilosklassen 2016, Europamästare 2016), Anna Strandberg (världsmästare i 71-kilosklassen 2016), Angela Mamic (Europamästare 2017 och 2018).

Tänkvärt är även att detta enbart är de guldmedaljer som slagits och sparkats hem de senaste åren. Silver- och bronsmedaljer överlag finns det också gott under dessa år för Sverige som landslag och för de svenska utövarna.

Framgång föder framgång heter det som alla vet, detta ihop med ytterligare viktiga aspekter som tex mer mediautrymme har gjort att thaiboxningen idag vuxit till c:a 170 klubbar och föreningar runt om i landet med c:a 8400 aktiva medlemmar och utövare totalt sett.

Detta gör thaiboxningen till Sveriges idag största underförbund hos det svenska budo- och kampsportförbundet.

Vill du börja träna thaiboxning eller vill du veta mera om thaiboxning?

Kontakta svenska thaiboxning-muaythaiförbundet, www.muaythai.se