Web Analytics

Wushu-Kung Fu

Historia om Wushu-Kung Fu

Wushu-Kung Fu är kinesisk kampkonst som vanligen kallas för ”kung fu”.

De är viktigt att veta om att kung fu består utav en mix av hundratals olika kinesiska kampstilar. Dessa kampstilar har i sin tur utvecklats under många århundraden i Kina.

Den kinesiska kampsporten har sitt ursprung även från olika självförsvarstekniker som vid jakt- och militärträning. I Kina sägs det att det var den gula kejsaren, ”Huangdi” som introducerade den första kung fun i Kina för över 4000 år sedan. Vad det dock fick historisk grund och fakta för är att det just finns skriftliga verk som berättar om kinesisk kampkonst så tidigt som på 500-talet f.Kr.

Mera ingående detaljer om kinesisk kampkonsts detaljer, stilar och tekniker hittar man först på 1500-talet i bevarade skriftliga kinesiska verk. I wushu så kan man även hitta religiösa spår från både zenbuddismen och från taoismen.

De mest kända stilarna i wushu är shaolin kung fu och wudang kung fu. De mer stillsamma stilarna qigong och tai chi har också sitt ursprung i den kinesiska kampkonsten.

Under åren 1912-1949 när Kina även var en republik så öppnades många olika kung fu skolor runt om i landet, böcker med kampkonstens olika tekniker skrevs ihop med att flera nya mera utvecklade tekniker grundades.

Efter att republiken Kina fallit så flyttade många instruktör, tränare och kung fu mästare utomlands, på så vis så började även kung fun att sprida sig internationellt sett över världen utanför Kina.

Idag så består Wushu-Kung Fu av både uppvisningar och som fullkontaktskamp mellan två utövare. Idag så finns det internationella wushuförbundet, IWUF (International Wushu Federation) som sedan det grundades 1991 arrangerar mästerskap vartannat år.

 

Wushu-Kung Fu
Wushu-Kung Fu

Teknik och utförande

I modern wushu/kung fu så tävlar man idag i två olika stilar/grenar i Wushu-Kung Fu: ”taolu” och ”sanda”.

Taolu- Är långa sekvenser och rörelsemönster som varar under 1-2 minuter. Grenen går ut på att just utföra dessa rörelser så perfekt som möjligt. Domare avgör hur bra en utövare har utfört rörelserna. Taolu kan utföras individuellt, i par och med vapen som utan vapen.

Sanda (av många även kallad ”Sanshou”)- Är en fullkontaktskamp mellan två utövare där slag, sparkar, grepp och även kast ingår. Domare och ett poängsystem avgör en kamps utgång. Inom sanda så besegrar du din motståndare genom att helt enkelt få fler poäng tilldömda dig eller genom att du besegrar din motståndare på knockout.

Matcher i sanda utkämpas oftast på en förhöjd plattform som är 80cm hög utan rep runt plattformen. En kamp går till bäst av tre ronder, efter varje avslutad rond så utses en rondvinnare.

Skulle man åka av plattformen två gånger under en och samma rond så förlorar man även just den ronden. Sanda tävlas i olika viktklasser och grenen har tävlingar för både män och för kvinnor.

 

Wushu-Kung Fu
Wushu-Kung Fu

Kung Fu i Sverige

Sporten kom till Sverige genom japanfödde Louis Linn 1975. Som kampsportmästare inom stilen ”O Shin Chuen” så blev Linn snabbt en mycket populär och välkänd instruktör i Sverige.

Linn anlitades av kustjägarskolan och polisens insatsstyrka för att lära ut kinesisk kampkonst och närstridstekniker under slutet av 1970-talet och till 80-talets mitt. 1979 så grundade Louis Linn det svenska wushuförbundet och han var även en av huvudpersonerna bakom grundet av European Wushu Federation 1985, och senare även International Wushu Federation 1991.

Idag så finns ett 70-tal klubbar runt om i Sverige med totalt sett c:a 2500 aktiva utövare och medlemmar.

Vill du börja träna kung fu eller vill du veta mera om kung fu?

Kontakta svenska kung fu- och wushuförbundet, www.svenskwushu.se