Web Analytics

Kyokushin

Historia

Masutatsu Oyama (1923-1994) grundade kyokushin. Oyama som var korean flyttade 1938 som 15-åring till Japan för universitetsstudier. Från början var tanken att Oyama skulle utbilda sig till flygmekaniker, så blev det dock aldrig. Istället så började Oyama ägna sig allt mera åt olika kampsporter och kampsportsstilar.

Efter att Oyama sett en uppvisning i karate så bestämde han sig också för att börja träna karate. Oyama studerade karatens konst hos mästare efter mästare, allt för att lära sig så mycket som möjligt från världens allra bästa karatemästare. Efter andra världskrigets slut så drog sig Oyama tillbaka till ett tempel i bergen för att träna.

Oyama bodde och tränade i templet i 3 månader, allt för att förbereda sig på bästa vis inför de ”all japanska mästerskapen”. Oyama vann tävlingen i överlägsen stil. Efter segern i detta mästerskap så bestämde sig också Oyama för att ägna hela sitt liv åt karaten och den stil av full kontakt karate han nu själv vidareutvecklat, kyokushin var född. Oyama startade sin första karateskola i mitten av 1950-talet i Tokyo.

Masutatsu Oyama räknas idag som en av karatens absoluta huvudgestalter och är av många ansedd som den absolut bästa fightern inom karate någonsin, Oyama förblev obesegrad i kamp. Idag finns kyokushin etablerad som sport i över 70 länder och med över 12 miljoner aktiva utövare världen över.

Teknik och utförande

Kyokushin är en stil av fullkontaktskarate med slag, sparkar och blockeringar.

De bästa, mest kraftfulla och mest effektiva teknikerna har lagts till från alla de stilar som Oyama studerade under sin livstid. Inom kyokushin så finns 10 olika graderingsnivåer där utövarens färg på bältet visar vilken graderingsgrad man har uppnått.

Kyokushin i Sverige

Kyokushin kom till Sverige på 1960-talet genom Attila Mészáros. 1965 så startade Mészáros även Göteborgs karate kai som då blev Sveriges första officiella kyokushin dojo.

Attila Mészáros ses idag som en av de absoluta huvudgestalterna genom tiderna inom svensk budo- och kampsport och i svensk karate och kyokushin i synnerhet.

Det svenska kyokushinförbundet bildades 2009 och idag finns över 40 klubbar och föreningar runt om i landet med c:a 3700 aktiva utövare. 2014 skedde en namnändring och idag går det svenska förbundet under namnet: Svenska kyokushin och fullkontaktskarateförbundet (SKOFF).

Vill du börja träna kyokushin eller vill du veta mera om kyokushin?

Kontakta svenska kyokushin och fullkontaktskarateförbundet, www.skoff.se