Web Analytics
News

Sumobrottning – en sport med tradition

Med undantag för MMA så har nästan alla kampsporter väldigt långa traditioner bakom sig. Några, så som brottning, utövades under den grekiska antika perioden, andra, såsom budo och Kung Fu har sina anor i Japan respektive Kina och de dynastier som härskade för tusen år sedan.

En av de riktigt stora sporterna som endast i väldigt få fall tagit sig från Asien in i Europa är sumobrottning. Vi har alla sett och hört talas om denna sport – men har vi någonsin hört talas om en svensk sumobrottare? Nej, trots den här sportens enorma storhet – bokstavligen – så förblir den främst ett japanskt fenomen.

Enkla regler, mängder av teknik

Att lära sig reglerna i sumobrottning går på ett kick. Syftet med kampen är att knuffa ut motståndaren ur ringen, eller att få denne att vidröra marken med någon annan kroppsdel än fotsulorna. För att lyckas med detta finns det dock mängder med taktiker. Tänk att du spelar Airsoft med ett gäng kamrater – hur många taktiker finns det inte för att vinna en match? Har du någonsin spelat två matcher som sett likadana ut? Faktum är att varje match i sumobrottning också är helt unik, men det finns fyra grundtekniker som man utvecklar sin stil ur; lyftteknik, stödteknik, tryck- och knuffteknik, samt kastteknik.

Mest tid för ceremonier

Det som gör att sumobrottning är så begränsat just till de japanska öarna kan vara de många ceremonierna och ritualerna som omger sporten. Mycket tid och fokus läggs på de traditionella hälsningarna och rörelserna innan matchen, samt beklädningen och hårets stil. Förberedelserna kan ofta ta betydligt längre tid än en match.

Även om vi mest förknippar sumobrottningen med de enorma kroppshyddorna som många brottare har, så finns det varken några övre eller undre viktklasser i sporten. De enda fysiska kraven är att du måste vara över 130 cm lång. Utöver det kan du alltså väga lite, vara snabbare och på så sätt manövrera ut din motståndare ur ringen. De allra flesta satsar dock på tyngdkortet och på att mer eller mindre trycka ut sin motståndare med kraft.