Web Analytics
News

Muay Thai regler

För att en match inom Muay Thai, även kallat Thaiboxning, ska kunna utföras på ett ordentligt sätt finns en rad uppsatta regler som tar både god sed och säkerhet i beaktande. Dessa regler omfattar inte bara de slag och sparkar som är tillåtna, utan även den skyddsutrustning som måste användas då man tävlar. Sist men inte minst finns det även oskrivna regler som implicerar att man måste besitta en hög grad av disciplin för att utöva denna sport.

Regler och respekt inom sporten

Varje sport eller spel behöver sina regler och så är det även när det kommer till kampsporten Muay Thai. När man tävlar inom Muay Thai är det av stor vikt att man har rätt skyddsutrustning och endast använder sig av godkända tekniker. Det är även god sed att man visar respekt för både motståndare och domare under matchens gång. Allt detta har betydelse för att tävlingarna ska kunna hålla en hög standard, både när det kommer till säkerhet och sportmannaskap.

När det är dags för match

När det är dags för match kommer de tävlande att ha vadderade handskar samt:

  • Benskydd
  • Ljumskskydd
  • Munskydd

Handskar som används inom Muay Thai

Handskarna som används inom Muay Thai utgör det främsta skyddet, precis som när det gäller vanlig boxning. De tävlande kan då använda maximal kraft samtidigt som skaderisken reduceras avsevärt.

Dessa handskar skyddar den som blir slagen, men även den som slår eftersom det i annat fall skulle uppstå handskador till en mycket högre grad.

Hur handskarna inom Muay Thai har utvecklats

Precis som att sporter många gånger utvecklas, gör även själva skyddsutrustningen detta. De handskar som används inom Muay Thai nu för tiden har en design med öppna handflator. Detta medför att den som tävlar drar nytta av en högre flexibilitet samt ett bättre skydd.

En del modeller kommer med justerbara handledsremmar vilket bidrar till en bättre passform. Sådana remmar gör även att fightern inte lika lätt drabbas av muskeltrötthet.

För alla oavsett nivå

Veteraner och nybörjare inom Muay Thai skiljer sig på många plan, men om det finns en gemensam nämnare mellan dem så är det att det alltid är viktigt att man använder sig av ett par kvalitetshandskar. Säkerheten bör alltid komma först.

Matchen och tillåtna tekniker

En match inom Muay Thai täcker fem ronder. Varje rond är tre minuter lång och mellan ronderna förekommer det en paus på en minut.

Sparkar och slag tillåts, men inte grappling. I händelse av osportsligt beteende eller om man inte respekterar de stipulerade reglerna kan det hända att man diskvalificeras.

Slag inom Muay Thai

De vanligaste slagen är de som ges med knytnävarna, men inom Muay Thai kan man även använda armbågarna. Det är av de områden där Muay Thai skiljer sig från vanlig boxning. För den ovane kan det möjligtvis upplevas som lite obekvämt eller ovant, men om man uppfyller de uppsatta Muay Thai regler som finns bör det inte förekomma några problem.

Sparkar inom Muay Thai

Inom många kampsporter använder man sparkar, vilket även är fallet inom Muay Thai. Inom denna sport kan man dock dessutom använda sig av knän. Alla dessa extra tillåtna tekniker som vi har tagit upp vittnar om hur viktigt det är att man har på sig rätt skydd.

Hur matchen avslutas

Varje rond kommer att poängsättas baserat på effektiva slag och strategier. Den tävlande som uppnår flest poäng blir den som vinner. Det går också att förklara en teknisk knockout, även känt som ”TKO”.

Inte bara en sport

Muay Thai bör inte bara ses som en sport, utan även en konstform som kräver att man är disciplinerad och att man visar respekt både för motståndaren och domaren. Genom att följa dessa anvisningar och regler kommer varje match att kunna genomföras på ett säkert och respektfullt sätt.

Muay Thai och dess ursprung

Sporten har utövats sedan flera århundraden i Thailand, och övergick till att bli ett ”underhållningsmoment” efter att först ha använts på slagfältet. Muay Thai-teknikerna användes redan på 1500-talet av siamesiska krigare.

Allt eftersom tiden gick förfinades de tekniker som användes och resultatet blev till slut det som vi idag känner till som Muay Thai.

Vad är då Siam?

Siam var det ursprungliga namnet för Thailand och namnbytet skedde eftersom Phibun Songkram, som var den militärledare som regerade landet 1939, ville distansera sig från ett fullständigt monarkistyre.

Kända Muay Thai utövare

Precis som alla andra sporter har även Muay Thai sina egna legender. Det är inte förvånande att många av dem kommer från just Thailand.

Samart Payakaroon

En av dessa ikoniska fighters är Smart Payakaroon. Han har blivit känd mycket tack vare av att han utövar en specifik Muay Thai stil som kallas Sawatdee. Denna stil innebär att man förlitar sig mycket på låga sparkar samt en gedigen defensiv taktik.

Under årens gång har Samart vunnit en rad mästerskap och anses vara en av historiens främsta utövare av Muay Thai.

Sombat Banchamek

En annan legend inom sporten är Sombat Banchamek som har tävlat i över 20 år, och som även han anses vara en av de bästa inom sporten. Han har tagit flera världstitlar och har dessutom tävlat inom olika viktklasser.

Sombat är välkänd på den internationella arenan då han deltagit i K-1 och vunnit flera uppmärksammade matcher mot motståndare från andra länder.

Sporten kan avskräcka en del – men det är därför vi har Muay Thai regler

Den som tittar på Muay Thai på tv eller kanske medverkar i publiken vid något evenemang kommer kanske att uppleva sporten som något brutal. Då förstår man att de regler vi tagit upp här finns till utav en anledning, och det är för att inte skadorna ska gå utöver styr.

Om man följer de regler och rekommendationer som ges så kan det utgöra en aktivitet där många kan delta, precis som i Thailand.